Folosim cookie-urile pentru a optimiza site-ul și serviciile noastre.
EVALUARE PENTRU IMPOZITARE

In anul 2024, Nivelurile impozitelor şi taxelor locale pentru Muncipiul Bucureşti, adoptate prin H.C.G.M.B nr. 2108/27.04.2023

1.      Cota de impozit pe clădiri pentru:

a.      Clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice: 0.1%;

b.      Clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice: 0.2%;

2.      Cota de impozit/taxă pe clădiri pentru:

a.      Clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice: 0.2%;

b.      Clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice: 1.5%.

in anul 2024, Nivelurile impozitelor şi taxelor locale pentru Muncipiul Tulcea, adoptate prin Hotărârea nr. 45939/25.10.2023

1.      Cota de impozit pe clădiri pentru:

a.      Clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice: 0.1%;

b.      Clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice: 1.1%;

2.      Cota de impozit/taxă pe clădiri pentru:

a.      Clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice: 0.2%;

b.      Clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice: 1.1%.


Rapoartele de evaluare depuse după data de 31 martie a anului de referinţă, se iau în calcul cu data de 1 ianuarie a anului următor.

+40726390774
office@topodeltapad.ro

Generalităţi

Începând din anul 2016 impozitul pe locuințe nu mai ține cont de calitatea proprietarului persoană fizică sau persoană juridică ci de scopul utilizării clădirii. Astfel, impozitele sunt structurate în următoarele 4 categorii:

1.      Impozitul pe clădiri rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice:

-        Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local.

-        La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

2.      Impozitul pe clădiri nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice:

(1)   Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2-1,3% asupra valorii care poate fi: 

a)      valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referinţă. În situaţia depunerii raportului de evaluare după primul termen de plată din anul de referinţă, acesta produce efecte începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor;

b)     valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă;

c)    valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, în cazul clădirilor dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă. În situaţia în care nu este precizată valoarea, se utilizează ultima valoare înregistrată în baza de date a organului fiscal;

(2)   Cota impozitului pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

(3)   Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.

(4)   În cazul în care valoarea clădirii nu poate fi calculată conform prevederilor alin. (1), impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform Impozitul pe clădiri rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice.

3.      Impozitul pe clădiri cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice:

(1)   În cazul clădirilor cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea:

a)      impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial conform Impozitului pe clădiri rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice;

b)     impozitului determinat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, indicată prin declaraţie pe propria răspundere, şi cu condiţia ca cheltuielile cu utilităţile să nu fie înregistrate în sarcina persoanei care desfăşoară activitatea economică, prin aplicarea cotei stabilite conform Impozitului pe clădiri nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice asupra valorii impozabile stabilite conform Impozitului pe clădiri rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, fără a fi necesară stabilirea valorii prin depunerea documentelor prevăzute la Impozitul pe clădiri nerezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, alin. (1).


(2)   În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfăşoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform Impozitului pe clădiri rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice.

(3)   În cazul clădirilor cu destinaţie mixtă, când proprietarul nu declară la organul fiscal suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, potrivit alin. (1) lit. b), impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 0.3% asupra valorii impozabile determinate conform Impozitului pe clădiri rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice.


4.      Impozitul pe clădiri deţinute de persoanele juridice.

(1)   Pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08%-0,2% asupra valorii impozabile a clădirii.

(2)   Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2%-1,3%, inclusiv, asupra valorii impozabile a clădirii.

(3)   Pentru clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sau deţinute de persoanele juridice, utilizate pentru activităţi din domeniul agricol, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a clădirii.

(4)   În cazul clădirilor cu destinaţie mixtă aflate în proprietatea persoanelor juridice, impozitul se determină prin însumarea impozitului calculat pentru suprafaţa folosită în scop rezidenţial conform alin. (1), cu impozitul calculat pentru suprafaţa folosită în scop nerezidenţial, conform alin. (2) sau (3).

(5)   Pentru stabilirea impozitului/taxei pe clădiri, valoarea impozabilă a clădirilor aflate în proprietatea persoanelor juridice este valoarea de la 31 decembrie a anului anterior celui pentru care se datorează impozitul/taxa şi poate fi:

a)      ultima valoare impozabilă înregistrată în evidenţele organului fiscal;

b)     valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării;

c)      valoarea finală a lucrărilor de construcţii, în cazul clădirilor noi, construite în cursul anului fiscal anterior;

d)     valoarea clădirilor care rezultă din actul prin care se transferă dreptul de proprietate. In situaţia în care nu este precizată valoarea în documentele care atestă proprietatea, se utilizează ultima valoare înregistrată în baza de date a organului fiscal;

e)     în cazul clădirilor care sunt finanţate în baza unui contract de leasing financiar, valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării;
f) în cazul clădirilor pentru care se datorează taxa pe clădiri, valoarea înscrisă în contabilitatea proprietarului clădirii şi comunicată concesionarului, locatarului, titularului dreptului de administrare sau de folosinţă, după caz.

(6)   Valoarea impozabilă a clădirii se actualizează o dată la 5 ani pe baza unui raport de evaluare a clădirii întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării, depus la organul fiscal local până la primul termen de plată din anul de referinţă. În situaţia depunerii raportului de evaluare după primul termen de plată din anul de referinţă acesta produce efecte începând cu data de 1 ianuarie a anului fiscal următor.

(7)   În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, cota impozitului/taxei pe clădiri este de 5%.

(8)   În cazul în care proprietarul clădirii nu a actualizat valoarea impozabilă în ultimii 5 ani anteriori anului de referinţă, diferenţa de taxă faţă de cea stabilită conform alin. (1) şi (2), după caz, va fi datorată de proprietarul clădirii.


(9)   Cota impozitului/taxei pe clădiri prevăzută la alin. (1) şi (2) se stabileşte prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti

.

Contact

telefon
+40726390774

+40721194048

Email
office@topodeltapad.ro